Tijdens de 23 jaar dat ik in Emmen heb gewoond mocht ik in 4 geweldige dorpen wonen met mijn beide ouders. De eerste 3 jaar van mijn leven heb ik mogen doorbrengen in Nieuw-Dordrecht, daarna heb ik t/m mijn 11e in Nieuw-Amsterdam gewoond, daarna heb ik t/m mijn 21 op Erica gewoond en als laatste heb ik nog een jaar in Klazienaveen gewoond. Nu, bijna een jaar geleden, ben ik dus naar Schöninghsdorf verhuisd. 

Desalniettemin is Schöninghsdorf slechts de plek waar ik woon. Zo’n beetje al mijn activiteiten voer ik nog in Emmen uit. In het dagelijks leven run ik samen met mijn collega Renda Blok onze stichting genaamd ‘Jeugd Juridisch Advies Bureau’ ofwel ‘JJAB’. Met deze stichting voorzien wij jongeren tussen 12 en 27 jaar van gratis juridisch advies bij Jimmy’s Emmen. 

Verder ben ik nu ondertussen al 10 jaar betrokken bij de Emmense politiek. Op mijn 13e ben ik voor het eerst lid geworden van een politieke partij en in 2018 heb ik voor het eerst meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen. Toen heb ik helaas niet genoeg stemmen gekregen om mensen vanuit de gemeenteraad te mogen vertegenwoordigen, echter heeft dat er zeker niet voor gezorgd dat ik stil heb gezeten deze jaren. Na een jaar te hebben gefocust op onze stichting heb ik in 2019 weer de draad opgepakt om vanuit de steunfractie mee te helpen binnen de Emmense politiek. Nu, 4 jaar later, stel ik mij graag opnieuw kandidaat om jullie te mogen vertegenwoordigen in de gemeenteraad.

Politiek

Emmen is een gemeente vol kansen. Vaak hoor je dat er nog heel veel moet gebeuren in Emmen, maar dat betekent dus per definitie ook dat er nog heel veel mogelijk is binnen onze gemeente. Daarom hebben wij met GroenLinks een ambitieus verkiezingsprogramma geschreven waarin wij vele veranderingen willen doorvoeren. Veranderingen die heel veel mensen persoonlijk zullen raken. Zo willen wij dat de gemeente weer gaat handelen vanuit vertrouwen, in plaats van wantrouwen, er een gemeente ontstaat waar jongeren een goed toekomstperspectief krijgen en de kansenongelijkheid zoveel mogelijk beperkt wordt, een plaats waar ondernemers een partner vinden in de gemeente in plaats van een obstakel en niet te vergeten een gemeente die diversiteit op prijs stelt en inclusiviteit als de norm ziet. Het laatste punt, daar wil ik mij persoonlijk hard voor maken.

Ik zie nog heel vaak dat er onbegrip heerst bij veel mensen. Zo is er niet altijd een acceptatie voor de LHBTIQ+ gemeenschap, moeten we nog altijd verhalen horen over jongeren die zo weinig begrip ondervinden in onze gemeente dat besluiten te vertrekken, dat ouderen in verzorgingstehuizen terug in de kast gaan, omdat ze anders met een scheef gezicht aan worden gekeken door hun medebewoners. 

Ook is het niet makkelijk voor mensen met een migratieachtergrond. Er wordt nog vaak geroepen dat ze: “terug naar hun eigen land moeten” of stereotypen waar aan wordt vastgehouden. Dan hoeven we nog niet eens te spreken over het institutioneel racisme wat nog altijd een rol speelt in onze samenleving. De toeslagen affaire heeft duidelijk zichtbaar gemaakt dat institutioneel racisme niet zomaar even voorkomen kan worden door te zeggen dat we “racisme afkeuren” en iedereen “gelijkwaardig behandelen”. 

Het is natuurlijk ook wel iets om hier als witte niet-heteronormatieve man iets van te zeggen. Ik ervaar namelijk zelf weinig van deze grove misstanden in onze samenleving. Ten hoogste ervaar ik onbegrip in mijn persoonlijke omgeving voor mijn seksuele oriëntatie. Dat wil echter niet zeggen dat ik geen medestander wil zijn in de strijd tegen al deze onrechtvaardigheden. Ik wil mij er dolgraag voor inzetten dat dit alles een halt toegeroepen wordt. 

Maar wat gaat GroenLinks nu doen om deze misstanden proberen te verhelpen/verminderen? Hiervoor hebben wij een tweetal actiepunten opgezet:

Fonds ter bevordering van inburgering en het verwerven van sociale cohesie

Wat een lange titel, maar het is wel alles omvattend. Op dit moment heeft de gemeente een fonds ter bevordering van de dorpen en de wijken en wij zouden graag dit fonds uitbreiden om de voornoemde doelstellingen hier ook uit te bewerkstelligen. Onze hoop is dat hiermee de kloof tussen de mensen verkleint wordt en er meer begrip ontstaat voor elkanders situatie. 

Lespakketten voor diversiteit en inclusiviteit

Het is belangrijk dat kinderen een beeld krijgen van hoe onze maatschappij eruit ziet. Hier hoort ook het stukje diversiteit en inclusiviteit. Het is belangrijk dat kinderen leren dat niet iedereen hetzelfde is en het een groot goed is dat er verschillen zijn tussen mensen, maar vooral dat die verschillen niet als negatief gezien hoeven te worden.

Natuurlijk is het niet gedaan met deze twee actiepunten en wil GroenLinks en ikzelf graag initiatieven uit de samenleving ondersteunen wanneer deze niet binnen deze twee actiepunten vallen.