WANDELING NAAR HET UITZICHTPUNT
De avond werd met flair geleid door Mireille Sampimon, een van de kandidaten voor de komende verkiezingen. Ze nodigde de bezoekers uit voor een wandeling naar het uitzichtpunt, van waaruit het Bargerveen op deze mooie namiddag goed zichtbaar was. Bij terugkomst was er soep met broodjes.
HET PLAN ZELF
Piet Ursem gaf daarna als eerste een gloedvolle presentatie waarbij hij het plan van alle kanten belichtte: het Hondsrugmeer met alle voordelen voor een broodnodige waterberging voor droge zomers, het Bargerbos rond het Bargerveen voor CO2 opvang en beide voor allerlei toeristische mogelijkheden. In de zaal was het muisstil, hij vertelde zo beeldend dat iedereen het meer en het bos al voor zich zag.
HET WATERSCHAP
Daarna werd Jan Nicolai van waterschap “Water, natuurlijk” bevraagd over de mogelijkheden die hij zag voor een efficiënte waterberging waar het waterschap zich ook intensief mee bezighoudt. Het is duidelijk dat beide kanten prima bij elkaar passen. De rol van het Waterschap is steeds belangrijker aan het worden, waarbij natuur, waterberging en waterkwaliteit voorop staan.
STIKSTOF
Als derde vertelde Ewoud Bos, ook een van de GroenLinkse kandidaten voor de verkiezingen over de ongewenste invloed van stikstof op het gebied. Hij gaf aan dat het te gemakkelijk is om de stikstofdepositie in het Bargerveen toe te schrijven aan wat er overwaait uit Duitsland: het meeste komt met zuidwestenwinden uit Twente en van verder weg in ons eigen land.
DUITSE INBRENG
Ook kwam nog een van de Duitse gasten aan het woord, zij nodigde ons als GroenLinks uit om een tegenbezoek te brengen aan het gebied net over de grens, waar uiteraard dezelfde situatie bestaat met nog een stuk hoogveen en daarnaast de Annapolder waar de boeren en de natuurbeschermers tegengestelde belangen hebben wat het grondwaterpeil betreft.
VRAGEN
De avond werd afgesloten met een aantal gerichte en soms kritische vragen vooral van de mensen uit de omringende dorpen als Weiteveen en Zwartemeer. Er werd gekeken naar de drempels die er zijn, omdat toch een behoorlijk aantal hectares landbouwgrond wordt gebruikt voor het meer en hoe het een en ander effect heeft op het grondwaterpeil. Na de reacties van Piet Ursem op de vragen was de stemming afwachtend maar ook nieuwsgierig naar het vervolg.
HET PLAN GAAT MEE NAAR DE PROVINCIALE STATEN!
Aan het eind van de avond werd het plan door Joke Bakker, voorzitter van GroenLinks Zuidoost- Drenthe aangeboden aan Sam Pormes als lijsttrekker bij de komende verkiezingen. Hij beloofde zijn stinkende best te doen om het plan door de Provinciale Staten te loodsen, zodat zo snel mogelijk kan worden gestart met de uitvoering.
De reactie van een van de vrijwilligsters van het Veenloopcentrum:
“D’r mag zeker weleens wat gebeuren hier in de streek en na alle bomenkap bij het Bargerveen is een groot bos erom heen meer dan welkom. En een meer derbij dat liekt ons ook wel wat!”