De zware industrie, met name raffinage, chemie en basismetaal, speelt hier een hoofdrol als grootverbruiker van grondstoffen en verantwoordelijke voor een kwart van de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Tegelijkertijd is de zware industrie onmisbaar als leverancier van ontzettend belangrijke producten voor de transities in de energievoorziening, mobiliteit, voedselvoorziening, de zorg en gebouwde omgeving. Verduurzaming van de zware industrie is dus van groot belang.
De manier waarop we altijd industrie bedreven hebben moet anders. Wij zien een kans voor onze gemeente om voorop te lopen in het realiseren van groene industrie door in te zetten op een snelle verduurzaming van de industrieterreinen en circulariteit te stimuleren.
Voor veel industriële sectoren lijkt groene waterstof de beste oplossing om duurzaam te kunnen produceren. Wij vinden dit een positief iets en zien de waterstof backbone dan ook graag verder ontwikkeld. Daarbij erkennen we wel dat waterstof niet het wondermiddel is zoals het soms gepresenteerd wordt. Het is niet energie-efficiënt en daarmee ook geen goede oplossing voor duurzaamheidsvraagstukken in mobiliteit en in de woningbouw. We zullen ergens moeten beginnen en waar dit kan en nut heeft willen we dit toepassen.