Vraag GroenLinks over het aantal meldingen van zedendelicten

In mei heeft Bernadette van der Woude, het GroenLinks raadslid in de gemeente Emmen een vraag gesteld in de raadsvergadering over de stijging van meldingen van zedendelicten. Na een jarenlange daling is het aantal aangiften nu weer op het niveau van 2011. Het blijkt dat aangiften van verkrachting en aanranding op het peil van 2011 staan, maar dat aangiften van gevallen van openbare schennis en vooral sexting (het doorsturen en verspreiden van seksueel getinte foto's en video's, vooral onder schoolgaande jongeren) behoorlijk gestegen zijn.  

In mei heeft Bernadette van der Woude, het GroenLinks raadslid in de gemeente Emmen een vraag gesteld in de raadsvergadering over de stijging van meldingen van zedendelicten. Na een jarenlange daling is het aantal aangiften nu weer op het niveau van 2011. Het blijkt dat aangiften van verkrachting en aanranding op het peil van 2011 staan, maar dat aangiften van gevallen van openbare schennis en vooral sexting (het doorsturen en verspreiden van seksueel getinte foto's en video's, vooral onder schoolgaande jongeren) behoorlijk gestegen zijn.  Vooral dat laatste komt nu beter onder de aandacht, onder andere in het overleg "Veilige Scholen".

GroenLinks is blij met de grotere aandacht die nu gegeven wordt aan sexting. Kwetsbare jongeren die het slachtoffer worden van dit misselijke pestgedrag moeten een open oor vinden bij de politie, zodat dit soort praktijken kunnen worden aangepakt. Vooral voor de veiligheid van vrouwen en meisjes is het een belangrijk onderwerp. De informatievoorziening en het versterken van de weerbaarheid van jonge meiden verdienen inzet van scholen en politie. GroenLinks zal zeker in de toekomst aandacht blijven geven aan deze zaak.