Tijdens de raadsvergadering van 30 april jongstleden had de GroenLinks fractie een grote inbreng.
Als eerste was er een voorstel van wethouder Talens om de jongerenraad af te schaffen per 1 mei 2011. Daarnaast werd door de wethouder een visie op jongerenparticipatie gepresenteerd. Vanuit deze visie kunnen jongeren via de zogenaamde sociale media dingen doen die hen aanspreken. De gemeenteraad vond dit goed. GroenLinks was de ENIGE fractie die ten principale tegen opheffing van de jongerenraad als erkende overlegpartner is.
Alles wat de gemeente doet om jongeren te laten participeren is Kay, maar dit moet wel aanvullend zijn. Er moet ook ‘iets’ zijn, waarin de STEM van jongeren gehoord wordt. Een stem die invloed kan uitoefenen op het jeugd- en jongerenbeleid van de gemeente Emmen. Dat kan met de opheffing van de jongerenraad niet meer. Het door GroenLinks ingediende amendement werd dan ook verworpen met slechts één stem voor, die van GroenLinks. Wat de GroenLinks fractie betreft een gemiste kans voor deze wethouder.
De GroenLinks fractie zal initiatieven blijven nemen om jongeren die plek te geven die ze verdienen.
Ook werd de kadernota Economie besproken. Op zich een goede nota waarin GroenLinks zich in kan vinden. Maar waarin de fractie twee heel belangrijke punten mist:
Vergroening en verduurzaming van de economie. Zoals Jan Dijkgraaf tijdens zijn bijdrage zei:
“Niets is economisch verstandig, als het ecologisch onverstandig is. GroenLinks investeert daarom in snelle vergroening van economie en samenleving”.
Daarom werd er een amendement ingediend, om wethouder Arends op te roepen een aanvulling te schrijven om een relatie te leggen. Dit amendement hoefde niet in stemming te worden gebracht omdat er een toezegging was gedaan door collega wethouder Houwing, dat dat vergroening en verduurzaming deel uit maken van de in mei te bespreken Energienota. GroenLinks zal er voor zorgen dat deze onderwerpen prominent in beeld blijven in relatie met GroenLinkse uitgangspunten.
Daarnaast werd een voorstel besproken om de Emmense schuldhulpverlening om te buigen naar schulddienstverlening. Waarbij er, kort door de bocht, bedoeld wordt dat alleen de kansrijke ‘gevallen‘ geholpen zullen gaan worden. Mensen met en vlekje vallen dan buiten de boot. En dat mag, wat GroenLinks betreft, nooit gebeuren. Gemeentes hebben niet voor niets een zorgplicht. Ook zouden mensen tot 120% boven bijstandsniveau hier niet meer voor in aanmerking komen. Terwijl, dankzij de huidige crisis, die nog lang niet voorbij is, ook mensen met een modaal inkomen of daarboven, ook buiten hun schuld om, erg in de problemen kunnen komen (bijvoorbeeld door het moeten verkopen van hun huis).
Daarnaast is de verandering naar dienstverlening een ordinaire bezuiniging. Citaat: (wie zegt dit?)
“Door niet voor alle schuldenaren die zich melden te proberen een oplossing te vinden, wordt de uitvoering effectiever en efficiënter en is een bezuiniging mogelijk. Daarbij wordt uitgegaan van de aanname dat het klantenbestand met circa 20% kan worden gereduceerd in 2015 ten opzichte van 2010. Dit zou een reductie van circa 10% van de formatie kunnen betekenen”.
Het mag duidelijk zijn dat de GroenLinks fractie tegen dit voorstel heeft gestemd.
Tot slot heeft GroenLinks een motie ingediend over het zogenaamde bestuursakkoord tussen de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en de Rijksoverheid. Een onderdeel ervan is dat de gemeenten de regie krijgen over de nieuwe Wet Werk naar Vermogen, maar daarvoor geen financiele middelen krijgen. Door deze nieuwe wet zullen bijvoorbeeld veel WW’ers terugvallen in de bijstand. De motie zal in de commissievergadering BME op12 mei besproken worden en in de raad op 31 mei zal er gestemd gaan worden over de motie.
De motie ziet er als volgt uit:
Motie Bestuursakkoord
De gemeenteraad van Emmen in vergadering bijeen op 28 april 2011
Constaterende
dat het kabinet met de VNG, Divosa en Cederis tot een bestuursakkoord zijn gekomen;
dat het financieel kader van de Wet Werken naar Vermogen, onderdeel van het bestuursakkoord, onvoldoende aansluit op de taken en verantwoordelijkheden van ge- meenten;
Overwegende
dat het kabinet de gemeente verplicht om het zittend bestand aan wsw-ers een garantie op beschut werk te bieden en dit te bekostigen uit het budget van de Wet werken naar vermogen;
voorts overwegende dat het kabinet bereid is, of niet in staat is, de wet per 1 januari 2012 in te voeren van mening zijnde dat de gemeente voor deze garantie een onevenwichtig deel van het budget moet besteden en zij te weinig ruimte overhoudt om andere groepen naar de arbeidsmarkt te kunnen begeleiden;
Verzoekt het college
alleen in te stemmen met het bestuursakkoord als het financieel kader Wet Werken naar Vermogen geen deel meer uitmaakt van het akkoord dat nu voorligt;
er bij de VNG op aan te dringen een apart traject op te zetten waarin het financiële kader voor de Wet Werken naar Vermogen verder wordt uitgewerkt zodat zij niet alleen in letter, maar ook in uitvoering mogelijk wordt;
en gaat over tot de orde van de dag.
Jan Dijkgraaf, fractievoorzitter GroenLinks Emmen.