In Duitsland moeten alle kerncentrales uiterlijk 2022 stoppen. Ook die in Lingen, vlakbij Coevorden. De afgelopen decennia heeft zich een hele grote berg kernafval opgehoopt. Hiervoor zoekt de Duitse -net als de Nederlandse- overheid een oplossing. Vlakbij het Duitse plaatsje Asse liggen al een tijd in een zoutkoepel vele vaten kernafval opgeborgen. Omdat de bodem te instabiel is, zijn de vaten gaan lekken. Op dit moment wordt de opslag voor enkele miljarden euro’s ontmanteld….

Zoutkoepels zijn -zo bewijst Asse- dus geen goed idee om kernafval erin op te bergen. Dat is geen nieuw inzicht: al in de jaren 70 en 80 brachten demonstraties tienduizenden mensen op de been, waaronder in het Drentse Gasselte.

Kernafval komt vooral uit kerncentrales. Wie zich de rampen in Tsjernobyl en Fukushima herinnert, weet dat we met kernenergie uit splijting op de verkeerde weg zitten. Of het nu gaat om de bijzonder vervuilende uraniumwinning, de risico’s met ontploffing of terrorisme, de onmogelijkheid om het afval veilig op te slaan of de torenhoge kosten: we overspelen onze hand en leggen de risico’s en de rekening neer bij ons nageslacht.

Samen met Bündnis / Die Grünen heeft GroenLinks Groningen en Drenthe eind vorig jaar hierover al een resolutie opgesteld. In deze resolutie staat dat wij tegen de bouw van nieuwe kerncentrales zijn en dat wij naar een duurzaam concept toe willen voor een klimaat neutrale energievoorziening binnen de klimaatdoelstellingen van Parijs. Als vervolg op de resolutie gaan we als GroenLinks samen met Bündnis / Die Grünen acties organiseren tegen de Duitse plannen voor opslag.

De PvdA Drenthe en GroenLinks Drenthe hebben vandaag gezamenlijk een verklaring uitgegeven. Tweede Kamerleden van de PvdA en GroenLinks, respectievelijk William Moorlag en Tom van der Lee, oriënteren zich om onze minister aan de tand voelen.

Het kan niet zo zijn dat er, onder dekking van Corona, snel plannetjes doorheen gedrukt worden. GroenLinks hoopt op een massaal ‘nee’ van burgers, overheden en ondernemers aan beide zijden van de grens.

 

Elke Slagt-Tichelman (Statenlid)/ Dirkje Scholte (GroenLinks Emmen)