Maandagavond 11 mei heeft GroenLinks in de rondvraag de kwestie van de bestrijding van de eikenprocessierups aan de orde gesteld. Er wordt veel verwacht van jonge kool- en pimpelmezen om de eikenprocessierups op te eten maar of dat genoeg is?
Een biologisch bestrijdingsmiddel: Xentari zou uitkomst brengen, maar dat roept heel wat vragen op.
Het klinkt goed: biologisch, maar het betekent alleen dat het biologisch afbreekbaar is, net als beweerd wordt van RoundUp. Het gif doodt bovendien niet alleen de eikenprocessierups maar ook alle andere rupsen. Bespuiting met nematoden is een methode om de eikenprocessierups te bestrijden. Hierbij worden de rupsen (wel álle rupsen) besmet met bacteriën waardoor ze stoppen met eten en afsterven. Deze methode zorgt niet voor doorvergiftiging bij vogels en vleermuizen die de vergiftigde rupsen en insecten eten.
In winkelstraten, bij sportvelden en scholen is het nodig dat de eikenprocessierupsen worden geruimd, maar voor andere gebieden kan de afweging worden gemaakt tussen spuiten met Xentari en daarmee de biodiversiteit ernstig aantasten of een alternatief kiezen. Spuiten met nematoden komt dan in aanmerking. Wegzuigen kan worden toegepast of het wordt, op plaatsen waar dat kan, gelaten bij een advies. Er mag überhaupt niet met Xentari gewerkt worden indien soorten van de Wet Natuurbescherming worden aangetast. De Vlinderstichting maakt beheerkaarten waarop te zien is in welke gebieden soorten van deze wet voorkomen. Ook de imkers maken zich zorgen over het gebruik van Xentari. Vergelijk het gebruik van Xentari met Roundup: ”Dat was eerst ook niet gevaarlijk”, zeiden ze. De zorg gaat vooral naar de wilde bijen die sowieso al erg onder druk staan en vooral in bermen een onderkomen zoeken. In een brief wijzen de imkers erop dat “organisaties als Vogelbescherming Nederland, De Vlinderstichting, Natuurmonumenten en zelfs Staatsbosbeheer het niet eens zijn met het bestrijden met het gif Xentari”.
In de afweging kan ook de overlast die de brandharen geven worden meegewogen. Vaak krijgen mensen een paar dagen jeuk, niet fijn, maar overkomelijk. Erger kan een allergische reactie zijn, dat is waar; mensen die daar last van hebben zullen in de periode van mei tot uiterlijk half juli voorzichtig moeten zijn. Niet met blote benen/voeten in het gras lopen en niet zelf nesten proberen weg te halen. Op een boom met een nest moet een melding worden geplaatst.
GroenLinks vraagt met klem aan de gemeente om geen Xentari te gebruiken, maar naar alternatieven te zoeken die de biodiversiteit beter in stand houden en vlinders, vogels en bijen beschermen.