Hi,  en welkom bij het tweede deel over het verschil en de soorten verkiezingen die we hebben in Nederland.

In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd wat de Eerste Kamer en Tweede Kamer doen en wat het verschil is met de lokale politiek (gemeenteraad).

Ik zal beginnen met het uitleggen van de waterschap verkiezingen, omdat ik hier ook het minst van weet. Ik ben inmiddels 21 en toen ik 18 was heb ik een keer gestemd voor het waterschap, en dat was letterlijk zonder voorbereiding en op een naam die ik er cool uit vond zien. Niet zo handig ?.

De waterschappen houden zich alleen bezig met het beheer van het water en de zorg voor techniek die het water onder controle moet houden. Deze taken staan niet op zichzelf, ze hebben allerlei raakvlakken met andere terreinen, zoals ruimtelijke ordening, natuurbeheer en milieubeheer. Dit zijn terreinen waar provincies en gemeente wel taken hebben. Een goede afstemming van het beleid tussen waterschappen, gemeenten en provincies is dus nodig.

Ook op een andere manier heeft het waterschap veel met de provincie te maken. De provincie kan namelijk waterschappen oprichten en opheffen. Daarnaast is de provincie belast met het toezicht op het functioneren van de waterschappen.

Taken:

1. Zorg voor de waterkering

Door al het water in en om Nederland is het gevaar van overstroming groot. Waterkering betekent dat het water moet worden tegengehouden. Het Rijk is verantwoordelijk voor de kustlijn, de dijken langs de grote rivieren en de dammen, zoals die in Zeeland staan. De waterschappen moeten op hun beurt de dijken en de andere waterkeringen van kleinere waterlopen en de Nederlandse duinen onderhouden.

2. Zorg voor de hoeveelheid water

Bij deze taak gaat het het om de regeling van het oppervlaktewater in een bepaald gebied. Het water mag niet te hoog, maar ook niet te laag staan. Het Rijk beheert onder meer het niveau van het water en de grote rivieren en het IJsselmeer, terwijl de waterschappen regionaal het waterpeil regelen en bewaken.

3. Zorg voor de kwaliteit van het water

Het gaat hier om de bescherming van het oppervlaktewater. De waterschappen zorgt voor zuivering van het afvalwater dat door de huishoudens in de riolen van de Nederlandse gemeenten worden geloosd.

4. Zorg voor de water en vaarwegen

Hieronder valt het uitbaggeren van water en vaarwegen en het onderhouden en bedienen van sluizen en bruggen.

De waterschapsverkiezingen worden om de vier jaar gehouden op dezelfde dag als de provinciale Staten verkiezingen (maart 2023). Vaak stem je op een partij die jou het meeste aanspreekt op het gebied van water en milieu. 

 

Maar wat zijn de provinciale Staten verkiezingen dan? Provinciale Staten zijn vergelijkbaar met de Tweede Kamer of de gemeenteraad. Zij zijn het hoogste orgaan van de provincie en bepalen in hoofdlijnen wat de provincie doet. De leden van de provinciale staten worden gekozen door de inwoners van de provincie. 

Daarnaast hebben zij één aparte taak die eigenlijk niets met de eigen provincie te maken heeft: het verkiezen van de leden van de Eerste Kamer (Getrapte verkiezingen). In de praktijk stemmen de leden van provinciale Staten bijna altijd voor Eerste Kamerleden van een eigen politieke partij. De samenstelling van de Eerste Kamer is daardoor vrij nauwkeurig af te leiden uit de uitslag van de provinciale Staten verkiezingen. 

Weet je nog wat een belangrijke taak was van de Eerste Kamer? Zij moeten wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft aangenomen ook goedkeuren. Pas daarna kan een wetsvoorstel ook werkelijk een wet worden. En zo hebben alle verkiezingen dus iets met elkaar te maken.

De voorzitter van de vergadering van provinciale Staten is de commissaris van de Koning. Elke provincie heeft een commissaris van de Koning. De huidige commissaris van de Koning van Drenthe is momenteel J. Klijnsma van de PvdA.

 

En dan heb je nog de Europese verkiezingen, elke vijf jaar worden er verkiezingen gehouden voor het Europees parlement. 

Hoe vertegenwoordigen leden van het Europees parlement jou? Zoals bij elke verkiezing kiezen de bewoners door te stemmen. En zij behartigen onze belangen, raadplegen belanghebbende en deskundigen en stemmen dan namens ons. Wetten die zijn goedgekeurd worden daarna in de EU toegepast. Dat klinkt inmiddels wel bekend. Maar als je eenmaal gaat zoeken naar informatie van het Europese parlement beland je in een spinnenweb aan informatie. Het is namelijk nog iets ingewikkelder dan dat. 

Je hebt namelijk Europese fracties, tijdens de verkiezingen stem je op een nationale politieke partij. In het Europese parlement maken deze partijen deel uit van een van de 7 Europese fracties. 

In Nederland zou je denken dat er een duidelijk verschil is tussen VVD en D66, maar op Europees niveau vallen beide partijen onder een fractie. 

Dit zijn alle zeven Europese fracties:

1. Europese Volkspartij (christendemocratie)

CDA, 50PLUS

2. Progressieve Alliantie van socialisten en Democraten

PvdA

3. Renew Europe

D66, VVD

4. Fractie De Groenen/vrije Europese Alliantie

GroenLinks

5. Europese Conservatieven en Hervormers

ChristenUnie, SGP, FvD

6. Europese Unitair Links/Noord Groen Links

Partij voor de Dieren

7. Identiteit en Democratie 

PVV

 

Als je benieuwd bent waar de Europese fractie voor staan, is Google je beste vriendje :)

Tot slot heb je nog de ministerraad, de ministerraad is de vergadering van alle ministers onder leiding van de minister-president (Rutte). De ministerraad besluit over belangrijke onderwerpen in het buitenlands beleid en over de vraag of Nederland wel of niet moet instemmen over dingen die EU gericht zijn. 

Moraal van het verhaal: stemmen is echt heel belangrijk, vooral omdat alles in verbinding staat met elkaar. Alleen stemmen voor de Tweede Kamer is niet voldoende. En als je verandering wilt uitoefenen, is het begin de gemeenteraad ?