Je kunt natuurlijk lid worden van een partij, behalve de PVV. (Ach, wat jammer nou… die partij heeft geen leden) Als lid van een partij kun je naar het congres, daar kun je meepraten over de standpunten van de partij. Ook kun je actief zijn als vrijwilliger en bijvoorbeeld helpen bij campagnevoeren. Daarnaast is het mogelijk actief te worden bij een lokale of provinciale partij. Want je weet nu dat naast de nationale partijen, er ook provinciale en lokale partijen zijn. Deze partijen richten zich op een specifieke provincie, regio of gemeente en doen mee aan de provinciale verkiezingen en  gemeenteraadsverkiezingen (16 maart!!)

En het wordt nog leuker, je kunt namelijk gewoon vergaderingen bijwonen!

Eerste en Tweede Kamer

Iedere dinsdag wordt er in de Eerste Kamer vergaderd. Daarbij kun je aanwezig zijn. De Eerste Kamer heeft een beperkte publieke tribune. De eerste rij van de tribune is gereserveerd voor de pers. Ook kun je de openbare vergaderingen van de Tweede Kamer bijwonen. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Eerste en Tweede Kamer.

Gemeenteraadsvergadering en Provinciale Staten

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar. Ook de vergaderingen van de raadscommissies zijn bijna altijd openbaar. Je kunt dus komen kijken en inwoners van de gemeente hebben het recht om zelfs – kort – in te spreken bij een agendapunt. Dat moet dan wel van tevoren worden aangemeld bij de raadsgriffier (de griffier is het eerste aanspreekpunt van de raad). De vergaderstukken zijn openbaar en kunnen van de gemeentelijke website gedownload worden, en op die website kun je de vergadering ook online volgen of terugkijken. Een vergadering bijwonen van Provinciale Staten is vergelijkbaar met de procedure rondom een gemeenteraadsvergadering. Ook daar kan ingesproken worden door een burger. Hiervoor hoef je geen lid te zijn van een partij.

Dan zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden om iets op de “politieke agenda” te krijgen.

Petitie

Alle Nederlanders hebben het recht om bij de overheid (regering, parlement, provincie of gemeente) een petitie in te dienen. Het wordt ook wel een verzoekschrift genoemd. In een petitie vragen de ondertekenaars aan de overheid om actie te ondernemen, bijvoorbeeld om een probleem op te lossen. Er is geen minimum aantal handtekeningen vereist, zoals bij het burgerinitiatief. Op www.petities.nl kan iedereen een petitie plaatsen, met het verzoek om die te steunen. Als de petitie bij de overheid is ingediend, hebben de indieners recht op een antwoord.

Burgerinitiatief

Een burgerinitiatief is een voorstel dat een burger, met ondersteuning van 40.000 handtekeningen, kan indienen om een bepaald onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te laten plaatsen. Als het voorstel aan de vereisten voldoet, komt het onderwerp op de agenda van de Kamer.

Ook bij gemeenten en provincies kunnen de inwoners een burgerinitiatief indienen, waarbij (vaak) wel een bijdrage van de gemeente nodig is om iets voor elkaar te krijgen. Het kan gaan om geld, maar ook om een vergunning of om het beschikbaar stellen van grond of ambtelijke ondersteuning. Dan is de gemeenteraad of Provinciale Staten verplicht het onderwerp te behandelen. De griffier van de gemeente of provincie kan inwoners helpen bij het opstellen van een burgerinitiatief.

Demonstratie

Het recht om te demonstreren is wettelijk vastgelegd. Wel moet de demonstratie van tevoren worden aangemeld bij de burgemeester van de gemeente waar gedemonstreerd wordt.

Referendum

Een referendum (of volksraadpleging) kan verschillende vormen aannemen. Het initiatief kan van de regering of van het parlement (of van de gemeente) uitgaan, maar het onderwerp van het referendum kan ook door de burgers zelf worden aangedragen. In dat laatste geval spreken we van een volksinitiatief. Via een referendum wordt de inwoners van een gemeente gevraagd zich over een belangrijk lokaal onderwerp uit te spreken. Alle stemgerechtigde burgers mogen dan vóór of tegen een voorstel van het gemeentebestuur stemmen. Hoewel de gemeenteraad zich niet aan de uitslag van het referendum hoeft te houden, kan de raad er wel degelijk rekening mee houden.

Great! Dan wil ik nog even wat dieper ingaan over je invloed bij de gemeente.

Inspraak – je mening geven

Inspraak betekent dat inwoners van een gemeente hun mening kunnen geven over een plan. In een aantal gevallen is die inspraak zelfs wettelijk verplicht.

De gemeente kan ervoor kiezen om alleen de meest betrokkenen om hun mening te vragen (zoals leerkrachten en oudercommissie bij de nieuwe inrichting van de omgeving van een school), of alle inwoners (bijvoorbeeld bij een verkeersplan voor de hele gemeente). De inspraak kan schriftelijk worden geregeld, maar ook mondeling, bijvoorbeeld door een hoorzitting. De gemeente kan de mening van de betrokken inwoners naast zich neerleggen en gewoon doorgaan met uitvoering van haar plan. Maar zij kan het plan ook aanpassen.

Brief of e-mail

Een inwoner kan een brief of een e-mail aan de gemeente sturen met een vraag, een verzoek of een voorstel. Doorgaans bevestigt de gemeente de ontvangst.

Inspreken in commissie- of raadsvergaderingen

In veel gemeenten hebben burgers, zeker als ze belanghebbenden zijn, spreekrecht in commissievergaderingen, maar ze moeten hun komst wel van te voren aankondigen bij de voorzitter of de griffie. Dit spreekrecht kan een effectief middel zijn om invloed uit te oefenen, want in de commissievergaderingen wordt de stemming eigenlijk al grotendeels bepaald.

Raden en commissies

In een aantal steden bestaan wijk- of buurtraden, die de gemeente adviseren over alle plannen die hun eigen wijk betreffen. In kleinere gemeenten bestaan veelal wijkcommissies. Deze raden of commissies zijn niet gekozen, maar bestaan vaak uit enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Ook zijn er adviesraden voor bepaalde beleidsterreinen, waarin alle belanghebbenden zijn vertegenwoordigd (bijvoorbeeld een seniorenraad, een milieuraad, een cliëntenraad of de jongerenadviesraad).

Bezwaar en beroep

Je kunt als burger in de meeste gevallen nog bezwaar aantekenen tegen een beslissing van het college of de raad. Er zijn diverse wetten en verordeningen die de burger deze mogelijkheid bieden. Er is zelfs beroep mogelijk bij de rechter of de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Niet alleen tegen beslissingen van het gemeentebestuur is protest mogelijk, ook tegen de manier waarop de ambtenaren hun werk doen. Wie zich door het optreden van een ambtenaar benadeeld voelt, kan daarover klagen bij de desbetreffende dienst of directie, bij een wethouder of een raadslid.

Ook kun je natuurlijk een nieuwe partij oprichten, hier zitten wel bepaalde voorwaarden aan. Maar na de verkiezingen kan een gemeenteraad er dan weer heel anders uitzien.

Je kunt natuurlijk ook naar iemand toestappen die wel (actief) lid is van een lokale partij, en aan hen iets doorgeven. Maar weet je wat zo handig is aan social media tegenwoordig, je kunt via onze socials ook gewoon een dm of facebookberichtje sturen! ?

 En natuurlijk ben je altijd welkom om lid te worden