“Inclusief” is een heel gewoon woord, meestal wordt het gebruikt in combinatie met BTW. In dit geval betekent INCLUSIE veel meer: een inclusieve samenleving houdt in dat iedereen meedoet. Ook mensen met een beperking, op wat voor gebied dan ook, moeten erop kunnen rekenen dat zij mee kunnen doen, van de partij zijn, niet aan de kant hoeven te blijven staan.
Op 24 april werd een Luistercafé georganiseerd door het Zorg Innovatie Forum in het Bewonersbedrijf Op Eigen Houtje in Emmerhout. Karin Kalverboer, directeur van het ZIF, leidde de middag. Aanwezig waren zo’n 30 personen. Ervaringsdeskundigen en mensen uit allerlei werkgroepen, adviesraden en ook uit de politiek. Er was een doventolk aanwezig en ook was de locatie goed toegankelijk voor mensen met een rollator of rolstoel. In december is de beweging Noord-Nederland Inclusief op gericht om te zorgen dat de ratificatie op gang komt van het VN-verdrag waar de rechten van mensen met een beperking worden gewaarborgd. Nog altijd is o.a. de toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel vaak niet in orde en ook de toegankelijkheid van bijvoorbeeld websites is onvoldoende voor mensen met een visuele beperking.
Jeroen Veltheer van Zylt (organisatie adviseur) hield een inleiding en daarna kwamen zowel ervaringsdeskundigen als vertegenwoordigers van allerlei groepen aan het woord. Een belangrijk uitgangspunt bij dit onderwerp is: “Nothing about us, without us” (“Niets over ons, zonder ons”). Geen bestuurders die over de hoofden van betrokkenen heen beslissen wat er gebeurt.
Er bestaan al actieve groepen; bijvoorbeeld een groep die Groningen tot Dovenhoofdstad van Nederland wil maken. In oprichting is de Werkgroep Inclusie Emmen die een Vertelpunt wil starten waar iedereen ervaringen kan delen.
Inclusie gaat over alle mensen, zeker ook over groepen die te maken hebben met discriminatie en vooroordelen zoals LHBT’ers. Zeker in Drenthe en Emmen als Regenboogprovincie en –stad moeten zij volwaardig mee kunnen doen. Voor mensen met een migratieachtergrond geldt hetzelfde . De gemeente heeft de taak om het VN-verdrag te implementeren. Dat houdt in dat er een plan komt dat geldt voor het hele sociale domein. Hier ligt zeker een taak voor de politieke partijen om ideeën en oplossingen aan te dragen. Bij het Luistercafé waren naast GroenLinks ook vertegenwoordigers van D’66 en de Partij van de Arbeid aanwezig. GroenLinks heeft zich in het Politiek Café van januari 2017 al uitgesproken om inclusie tot een van de speerpunten te maken in de nieuwe raadsperiode.
Wij gaan ons hier zeker voor inzetten, we willen niet dat er ook maar iemand aan de kant blijft staan!