Ooit was de gemeente Emmen een koploper in het peloton van gemeenten die bezig waren de energiebehoefte van de eigen gemeente te vergroenen. Maar met het aannemen van de energienota in de raadsvergadering van 26 april 2012 is de gemeente teruggevallen tot ver achter het peloton.

 

‘Emmen is té ambitieus’, zo stelde wethouder Houwing het vastberaden in de raadsvergadering van 26 april. ‘Té ambitieus, en het plan dat nu voor u ligt, is realistisch’, sprak ze enige minuten later. Ze had het over de doelstelling om Emmen in 2020 klimaatneutraal te maken, dat vond ze té ambitieus. Het voorstel van de wethouder behelsde.....wat?

Wel...... Wij zijn in het stuk gedoken, en één van de eerste dingen die ons opviel was het volledig ontbreken van bewijs die het standpunt van de wethouder ondersteunde. Niets maar dan ook niets. Hoezo bezig je dan zo’n besliste term, té ambitieus?

In het dossier gedoken kwamen we er vrij snel achter dat het College op 12 april 2011, in de door haar vastgestelde energienota, al de beslissing genomen had dat het té ambitieus was. Een vol jaar later leggen ze die beslissing voor aan de Raad. Een vol jaar is voorbij en er is niets gebeurt. Dank je de koekoek als je dan iets té ambitieus kan noemen.

En dan nog iets. De gemeenteraad van Emmen had op 28 juni 2007 een motie aangenomen waarin de Raad besloten heeft dat Emmen klimaatneutraal diende te zijn in 2020. In het Collegeakkoord 2010-2014 leken de collegepartijen dat te onderschrijven door te stellen dat een duurzame klimaatneutrale gemeente een belangrijk doel was van het College.


Mooie, maar lege woorden, zo bleek. Bijna twee jaar lang is er niets door het College gedaan. Sterker nog, een prachtig initiatief van de PvdA voor LED-verlichting (10 november 2011) werd door de wethouder vakkundig geparkeerd. Het zou terugkomen in de Energienota  zo sprak de wethouder. In de energienota....niets.

Toen zij daaraan herinnert werd door GroenLinks kwam het verrassende antwoord dat het in de planning stond voor mei. Niet in overeenstemming met de woorden die zij eerder had gesproken, maar we gaan het in de gaten houden. We wachten het voorstel af, en mocht het niet komen: dan zullen wij de wethouder er zeker aan helpen herinneren.


Terug naar het Collegeverslag van 12 april 2011. Daarin stond nóg een opvallend detail. Het College geeft daarin aan dat de in het in de kadernota van 2008 opgenomen doelstelling om Emmen klimaatneutraal in 2020 te maken, nuanceert.

Daar werden wij even stil van. Een College nuanceert de beslissing van de Raad en schuift eigenmachtig een datum op. Een jaar later wordt dat aan de Raad voorgelegd, zodat de Raad haar eigen beslissing ongedaan moet maken en akkoord gaat met de nuancering.  Op onze vraag hoe de andere raadsfracties hierover dachten bleef het stil bij de andere fracties. Doodstil. Waarschijnlijk zich niet goed realiserend welk belangrijk principe hier op het spel stond: kan het College eigenmachtig een beslissing van de Raad naast zich neerleggen en aanpassen naar eigen inzicht?


Realistische doelstellingen?

En toen kwamen we op het begrip ‘realistisch’. Daar moesten we tot de conclusie komen dat het begrip ‘realistisch’ op zijn zachts gezegd zwaar geërodeerd is. De inspanning van de gemeente, (samengevat in figuur 1.1 van RIS.5449) om tot 50 % CO2 reductie is  namelijk gebaseerd op veel aannames:

1. Energiebesparing: slechts verantwoordelijk voor 2 % van reductie CO2 uitstoot in 2025. Terwijl in het begin van het document aangegeven wordt dat energiebesparing noodzakelijk is om de target te halen. Een aandeel van 2 % lijkt echter verwaarloosbaar…

2. Efficiënter omgaan met energie: hiermee wordt bedoeld de aanleg van het warmtenet door derden. We zie geen onderbouwing van de opbrengst, kosten en of dit er ooit gaat komen is maar twijfelachtig. Dit is 5 % van de besparing.

3. Windenergie: 10 % in 2015. Blijkbaar wordt al uitgegaan van één windmolenpark van 60 MW voor 2015. Maar is er daarna geen (kleinschalige) uitbreiding van windenergie meer…?

4. Geothermie: grote investeringen door derden nodig. Maar maakt maar 3 % van de target uit, lijkt ons twijfelachtig of dit ook gaat gebeuren.

5. Zonne-energie: bijdrage in 2015 is <  1%...maar in 2025 (in 10 jaar) naar 40%! Dan moet er in die 10 jaar wel heel snel omgeschakeld worden van geen inspanning naar ”vol gas”.

Binnen deze Big Five punten zorgen dus alleen windenergie en zonne-energie samen voor 50 % van de target in 2025. Hoe gaan we dan de overige 50 % invullen, met punten die nog minder opleveren…?

Laat dit even tot u doordringen. Slechts 2 punten dragen voor 50 procent bij aan een reductiedoelstelling van 50 procent. En dat is kennelijk ‘realistisch....

Helaas was GroenLinks de enige partij die hier niet akkoord mee heeft kunnen gaan. We waren ook de enige partij die het rekenwerk gedaan had. Wat ons betreft had gewoon motie uit 2007 van kracht kunnen blijven, en sterker nog, we hadden het College de opdracht moeten meegeven er harder aan te trekken. De andere partijen deelden kennelijk deze mening niet.

Met lede ogen hebben we moeten constateren dat de ambitie van Emmen naar beneden is bijgesteld. In wieler-termen gezegd, zijn we van de kop van het peloton helemaal afgezakt naar de staart, nog net voor de bezemwagen. In deze energienota zit helaas geen energieen en de eindstreep gaat die zeker niet halen.