Er zijn partijen in de raad die tot op het bot verzuurd zijn. Die oppositiepartijen menen dat de Collegepartijen alles ‘dichtspijkeren’. De oppositie - zo wil men doen geloven - zit er alleen maar om het getal 39 (we hebben 39 raadszetels in Emmen) op te vullen. Dat leidt dan tot cynische reacties van deze verzuurde partijen.
Zo was er bijvoorbeeld de verklaring van Nico Schiphouwer van Wakker Emmen inzake de commissie Burgermeesterbenoeming. Nu raakt een dergelijke commissie een teer punt. Een aantal partijen is voor een rechtstreeks door de burger gekozen burgemeester; en dat is prima - politiek moet uitgangspunten hebben.
GroenLinks denkt daar een ietsje anders over. De ‘pijn’ van de direct gekozen burgemeester is dat de personendemocratie vastere voet krijgt in het politieke bestel. Iets waar GroenLinks ambivalent tegenover staat. De raad heeft als hoogste democratische orgaan in de gemeente het laatste woord. Ook in het geval van een benoeming van een burgermeester. Die benoeming is weer een voortvloeisel uit de zogenaamde ‘partocratische’ logica.
Een rechtstreeks gekozen burgemeester bedreigt die partijlogica, omdat zij onafhankelijke kandidaten de kans geeft de apparaten uit te dagen en zelfs buitenom te passeren. Kandidaten moeten met een eigen agenda komen waarmee zij de kiezers willen overtuigen om op hem/haar te stemmen. En dat kan weer op gespannen voet staan met een College-akkoord, of nog breder, de politieke wensen van de gemeenteraad. Indien de kandidaat zelf ‘helemaal van buiten’ komt dan kan het zelfs zo zijn dat er een schurende relatie ontstaat met de raad.
Op dit moment is het zo dat de taak om een burgemeester voor te dragen voor (her)benoeming een voor de Gemeenteraad wettelijk vastgelegde taak is - of je er nu voor bent, of tegen. Dat zijn de huidige kaders. Als raadsfractie pleeg je dan obstructie als je weigert om deel te nemen aan de commissie.
De motivatie van Wakker Emmen was er helemaal één uit het rariteitenkabinet. Naast het principiële, gaf de heer Schiphouwer aan dat het toch al dichtgetimmerd was door de Collegepartijen.
Dat schoot GroenLinks letterlijk in het verkeerde keelgat.
Daarmee diskwalificeert Wakker Emmen de gemeenteraad, en curieus maar waar, zichzelf! Men geeft eigenlijk aan dat we als raad beter thuis kunnen blijven - althans de niet-College partijen. We verspillen als andere partijen onze tijd. Tijd die we veel nuttiger hadden kunnen besteden met interessante hobby’s als macramé-en of kantklossen volgens Wakker Emmen. Het doet er allemaal niet toe....
Maar wie opgelet had, kon precies het tegenovergestelde zien. En dat in dezelfde vergadering! Eerder op de avond werd er het voorstel besproken om de raadszaal wat meer bij de tijd te brengen. Ruwweg gezegd was de oppositie voor; de Collegepartijen tegen. Maar er ontspon zich een interessant debat.
Gaandeweg het debat bleken de Collegepartijen gevoelig voor de argumenten van de oppositie. De oppositie op haar beurt toonde weer begrip voor de standpunten van de Collegepartijen. De oogwaarschijnlijke beslissing om niet akkoord te gaan met het voorstel veranderde in een oplossing om het in het fractievoorzittersoverleg te bespreken en de indieners van het voorstel konden de op- en aanmerkingen van alle partijen meenemen in hun voorstel. De kans dat het (nieuwe) voorstel daarmee aangenomen gaat worden steeg daardoor aanzienlijk. Wie zegt er dan nog dat de oppositie er niet toe doet?
Terug nu naar de commotie rondom de ‘commissie benoeming burgermeester’. Alle kritiek op de voorgelezen verklaring van de heer Schiphouwer, ontmoette een stilzwijgen van Wakker Emmen. Van de politiek was het een gemakkelijke stap naar stilte voor Wakker Emmen. ‘Stille’ oppositiepartijen doen er inderdaad niet toe. Dat is een self-fulfilling prophecy op deze manier.......