De raadsvergadering van 28 maart was voor GroenLinks een gebeurtenis die verschillende gevoelens opriep. Dat er pijnlijke keuzes gemaakt moesten worden was wel duidelijk. Maar toen aan het einde van de vergadering de bijgestelde begroting in stemming werd gebracht en in het voordeel van de coalitie uitviel  voelde het op z’n minst zuur dat er zo weinig is gedaan met de alternatieve ombuigingsplannen die aangedragen werden door de oppositie.

GroenLinks heeft hard gewerkt aan een alternatief voorstel voor ombuigingen, zodat een aantal waardevolle maatschappelijke voorzieningen niet in de knel zou komen. We maken ons zorgen over de Bibliotheek en de Kunstbeweging die weer fors moeten inleveren, terwijl ze zo’n waardevolle educatieve en sociale rol vervullen. Onrust is ontstaan bij een zeer gewaardeerde ontmoetingsplek voor ouderen als de Cocon, die op zoek moet naar een goedkopere ruimte. Waarom niet de alom geroemde gratis busdienst in de kerstperiode erin houden? De Tussenstee, met zijn dienstencentrum raakt zijn onderkomen kwijt zonder dat er een passende vervanging is gevonden. Onrust bij  bewoners en gebruikers is het resultaat.

Waarom niet bezuinigen op de verbouwing van het Werkplein of het afblazen van de verdubbeling van de weg Emmen-Klazienaveen. Die twee zaken zijn onnodig naar het idee van GroenLinks en het achterwege laten ervan zou genoeg opleveren om een aantal pijnpunten voor de inwoners van Emmen op te lossen.

Alles bij elkaar blijft er een zuur gevoel over. De oppositie heeft zich constructief opgesteld ten aanzien van de goedkeuring van de nieuwe Wildlandsbegroting; is samen met het college in een zwembad gesprongen waarvan we niet weten hoe diep het is en of we goed genoeg kunnen zwemmen. Andersom is er het gevoel dat de oppositie nergens tegemoetgekomen is in de toch heel redelijke voorstellen die gedaan werden.

Een kleine pleister op de wonde was het feit dat de was- en strijkservice is op geschort. Opschorten is trouwens niet genoeg: dit plan hoort in de prullenbak.

Nu de kater wat is weggezakt gaat GroenLinks natuurlijk door met een beleid waarbij iedere inwoner van Emmen een eerlijke kans krijgt en serieus genomen wordt.